Om rasen Old English Sheepdogs

Old English Sheepdog

Verdt å tenke på om en Old English Sheepdog:

• En Old English Sheepdog lever vanligvis til en alder av 8-12 år 

• Pelsen trenger ukentlig børsting og stell 

• Den egner seg svært godt som familiehund og har et sterk flokkinstinkt 

• Den har et stort behov for selskap og kontakt med sine mennesker 

• Skulderhøyden er minimum 56 cm for tisper og 61 cm for hannhunder, den veier mellom 25 og 50 kg 

• Den trenger daglig mosjon 

• Rasen er stor og robust. Den kan være krevende i unge år.

• Den trenger oppdragelse slik som alle andre hunder. Den er lettlært og arbeidsvillig når den selv vil. 

• Den har en tendens til å dra mye søle og sand inn i huset (husk, den kan ikke ta av skoene, men en bøtte vann til å dyppe labbene i reduserer problemet) 

• Mange pelsallergikere har vist seg å kunne leve med rasen, men det er høyst individuelt

• Raseklubben har egne avlsanbefalinger i tillegg til NKKs etiske retningslinjer for avl og oppdrett

Bli medlem av NOESK

Hva er en Old English Sheepdog?

Old English Sheepdog, også kalt OES, er opprinnelig en gjeterhund. I dag blir rasen primært brukt som selskaps- og familiehund. Den er svært sosial, kontaktsøkende og overstrømmende vennlig, spesielt overfor barn, som den risikerer å velte av ren glede. En OES har vaktinstinkt og varsler ofte når det kommer besøk.

Den unge hunden er aktiv og arbeidsvillig, den er ivrig og leken og bør kunne dempes. Valpekurs er alltid å anbefale, både for trening og sosialisering. Den voksne hunden er rolig og tilpasser seg stort sett familiens aktivitetsnivå. En OES går sjeldent langt fra sine mennesker, hverken inne eller ute. Den følger deg i helene og ligger gjerne i veien et sentralt sted hvor den kan følge med på familiens aktiviteter.  En Old English Speepdog trenger daglig mosjon, gjerne flere lufteturer og 1 times lengre tur. En OES kan fint brukes til agility, lydighet, rallylydighet, bruks og mange liker også å vise dem frem på utstilling. 

Størrelse og utseende

Det som først og fremst kjennetegner en Old English Sheepdog er den store flotte pelsen. Den er rikelig med god stri struktur. Ikke rett, med raggete og helt uten krøller. Bakparten kan ha alle nyanser av grått, gråsprengt eller blått. Hodet, hals, front og under magen er hvit med eller uten mørke avtegninger. En strikk eller klype i luggen er viktig for bedre øyekontakt med hunden, denne må settes opp daglig.

Hunden er Kraftig, kvadratisk og  velbalansert. Sett bakfra har den i skritt  en rullende bjørnelignende gange.

Skulderhøyden er minimum 56 cm for tisper og 61 cm for hannhunder. Det er ingen øvre skulderhøyde på rasen. Det kan være en liten tispe på 25 kg eller en stor hannhund på 50 kg.

Pelsstell

Pelsstellet til en OES krever normalt 2-3 timer med systematisk arbeid en gang i uken. I motsetning til hva man skulle forvente så røyter ikke rasen særlig mye, løs pels fjernes ved den ukentlige børstingen. Børstetrening er svært viktig fra valpen er liten. Den skal lære å roe og kose seg på børstebordet fra tidlig alder. Tren motiverende i korte sekvenser.

Historien

Rasen har antagelig sin opprinnelse fra de kontinentale kveg- og gjeterhunder. Spesielt i de sørlige og sørvestlige delene av England ble den brukt som gjeter og vakthund for dyreflokkene. Den hadde i oppgave å drive dyrene til beiter og markeder. Fra slutten av 1800-tallet ble den utelukkende oppdrettet som selskapshund. Den har fortsatt styrken som gjeterhund i behold og vil gjete sin familie.