Børsting

Av Diane Anderson

IMG_3656

Mange har spurt meg hvor gammel en OES bør være første gang den blir børstet. Mitt svar; så fort valpen kommer i huset. Det vil si, en valp bør børstes en kort stund hver dag slik at det blir en hyggelig vane.

Bruk en myk børste i begynnelsen. Lær valpen å ligge på siden og begynn å børste ved ryggraden. Børst i en linje fra nakken til baken og lag skill. Hvert børstetak begynnes inne ved huden og fortsett i et tak til hårtuppene. Børst i motsatt retning av hva håret vokser. Når en rad er ferdig, lag en ny skill, men ta bare noen få hår av gangen.

Hvis du finner noen kladder, så ta tak med tommel og pekefinger med begge hender og dra forsiktig ut til siden slik at kladden løses opp. Hvis du drar kladden ut, vil det selvfølgelig gjøre vondt, og børstingen kan bli en lidelse for både hund og eier.

Etter at du har løsnet hver kladd ettersom du kommer over dem, ta kammen og dra ut de døde hårene som har dannet kladder. Hold kladden fast med den ene hånds tommel og pekefinger. Ta kammen i den andre hånden og bruk tuppen på kammen til å dra ut de løse hårene. Fortsett å børste til du kommer til neste kladd.

En ung valp vil ikke ha noen kladder før den skifter pels. Dette er en kritisk periode i en Old English sheepdogs utvikling og jeg anbefaler at du grer igjennom pelsen istedenfor å børste, slik at du får tatt ut så mye valpepels som mulig, Hvis du grer hver dag i denne perioden, er det små sjanser for at pelsen skal kladde seg helt til. Hvis dette skjer, er det vanligst å klippe pelsen. Det tar ca. ett år før pelsen er vokst ut igjen.

Jeg pleier å dele børstingen i seksjoner etter metoden beskrevet nedenfor:

1. Kroppen fra skulderbladene til hoftene.
2. Forlegger og skuldre.
3. Bakben og hofter.
4. Hode og bryst.
5. Mave og mellom bena.

Det tar for mye tid å stelle en OES i èn omgang. Hunden vil bli utålmodig og den som børster blir irritabel. En rask daglig omgang over vanskelige steder, slik som under armene, rundt nakken, på maven og bak ørene kan avverge lange timer med børste og kam. På den annen side kan en valp bli børstet over hele kroppen ett par minutter.

Det er lett å venne en valp til å bli børstet, men å venne den til å like å bli børstet, kan være et problem hvis den ikke blir børstet fra den er 8 uker gammel. Man kan gå frem på forskjellige vis. Noen leker med den et par minutter før man begynner å børste. Andre bestemmer en fast tid hver dag, slik at det blir en virkelig vane. Hunden vet når det er tid for børstingen, slik som den vet når det er mattid. Hunder liker rutiner selv om det er gøy å leve farlig en gang iblant og gå på besøk, eller reise bort. Og som for de fleste av oss er det alltid deilig å være hjemme igjen, tilbake i den «gamle» rutinen.

Mange av oss er overbevist om at de gangene vi har mest kontakt med vår OES er når vi børster den. Det bør være preget av kjærlighet og samvær. For den beste måten å oppdra din OES til å gjøre ting, er å vise den kjærlighet og tålmodighet. Neste dressurtime må du huske hvor tålmodig den ofte har vært med deg.

Mange børster på gulvet. Det vil si, hunden ligger på gulvet med eieren bøyet over seg i en stilling som er temmelig hard for ryggen. For de av dere som ikke orker dette, prøv å trene deres OES til å ligge på et bord som er høyt nok til at dere kan sitte eller stå og arbeide. OBS! Vær nøye med at bordet er solid og stødig slik at hunden ikke bare er sikker, men også føler seg trygg. De fleste eldre hunder kan trenes til å hoppe opp på bordet for å bli børstet, selv om den har vært vant til å ligge på gulvet.

Til sist, børstingen er bra for hunden din, Det gir sirkulasjon i huden og dermed øker pelsens vokseevne. Børstingen lufter også pelsen ved at hårene blir separert slik at varmen fra kroppen forsvinner.