Om Old English Sheepdogs

Om rasen Old English Sheepdogs

Old English Sheepdog – Ulv i fåreklær

Skrevet av Grete Røed

Old English Sheepdog hunden er menneskets beste venn – fordi den tar menneske med ut på tur.

Old English Sheepdog – populært kalt Labbetuss i Norge – er en kraftig mellomstor gjeterhund med god kroppsmasse og mye herlig grå og hvit pels. Karakteristisk for rasen er stor utholdenhet og et rullende, energibesparende ganglag når hunden passer og traver. Old English Sheepdog (OES) ligner en bamse med sin kompakte kropp, høye lende og rullende bevegelser. Disse hundene er intelligente, de har en robust psyke og er kjente for å være i godt humør. De fleste – Old English Sheepdog hunder har to brune øyne. Noen har et brunt og et blått eller to blå øyne. Rasen har blitt mindre i Norge. I de siste ti årene, fra 1998 til 2008, er det registrert 133 Old English Sheepdoger hos NKK; mens det i tiåret før ble registrert rundt 500 Old English Sheepdoger.

Familiehunden
Old English Sheepdog er en populær rase som meget godt egner seg som familiehund. Dette er godmodige hunder som er glade i barn, de er instinktivt trofaste og vil beskytte sin familie og varsle når det kommer fremmede på besøk. Old English Sheepdog hunden har et sterkt flokkinstinkt og ønsker alltid å være der det skjer noe, på kjøkkenet, i stuen eller med på tur, bare den er sammen med husets familie. Til tross for Old English Sheepdog hundens omfangsrike størrelse er denne rasen ikke særlig plasskrevende innendørs. Rasen har et pålitelig temperament og Old English Sheepdog er en meget tilpasningsdyktig hunderase. Utendørs trives Old English Sheepdog hunden best med å løpe fritt omkring over store områder.

Størrelse
De fleste Old English Sheepdog hunder veier fra 30 til 40 kg og har en skulderhøyde på pluss/minus 60 centimeter. Størrelsene på hundene varierer likevel en god del. Valpen kan bli en liten tispe på bare 25 kg, mens noen hannhunder kan bli ganske store og veie over det dobbelte. Fra gammelt av har alle størrelser vært like verdifulle og nyttige. De små ble brukt til gjeting, de store til vakthold og de i mellom ble brukt til begge deler

Bobtail – kjært barn har mange navn
Rasen Old English Sheepdog har hatt mange navn: «The Smithfield Cur», «The Sussex Sheepdog», «Cotswold Sheepdog», «Bobtail», «The Walleyed Dog», «The Dulux Dog», «Barney» og «Labbetuss». «The Sussex Sheepdog», «The Smithfield Cur» og «Cotswold Sheepdog» peker ut steder og oppdrett rasen kom fra. Rasens opprinnelse regnes for å være de sørlige og sørvestlige deler av England. Oeser som hadde et blått og et brunt øye ble kalt «The Walleyed Dog». I gamle dager trodde engelske bønder at et blått og et brunt øye dannet en vegg mot djevelen. Slike hunder var meget populære da en trodde de var lykkebringende og beskyttet den familien og gården der hunden bodde. Rasen ble i Norge kalt for «Labbetuss» efter en TV-serie for barn på NRK. «Bobtai»l (haleløs) er kanskje det navnet rasen er mest kjent under. Old English Sheepdog var tidligere og er fremdeles mange steder i verden uten hale eller bare med stumphale. Vi fikk forbud mot halekupering i 1988 her til lands.

Gårdshunden
Old English Sheepdog er fra gammelt av en arbeidshund. Selv om rasen vesentlig er holdt som kjæledyr de siste hundre årene, er gjeter og varslingsinstinktene i god behold. Hundens kraftige pels gjør at angriperne får munnen full av ull. Så i disse «ulvetider» blir kanskje rasen igjen å finne ved bondens høyre hånd. Rasen brukes som gjeterhund i USA.

Mosjon
Det sies at en times mosjonering daglig er tilstrekkelig for en Old English Sheepdog. Hallo folkens!! Vi snakker om en gjeterhund med kapasitet til å løpe i timevis i strekk og det hele dagen. Gi deg selv og denne fornøyelige krabaten din minst dobbel dose med lek og uteliv hver dag og lange turer i helgene. Hunden mosjonerer ikke seg selv. Den må tas med på tur. Vrak tv og data for en stund. Velg hund og bevegelse! Da risikerer du å bli et lykkelig menneske med en lykkelig hund.

Stell
Fire timer med pelsstell i uken må du regne med når du har anskaffet deg en Old English Sheepdog. Pelsen børstes helst litt hver dag. En gang i uken bør en gre igjennom pelsen helt innenifra og ut enten med stålbørste, puddelkarde eller stålkam. Tover og floker dras fra hverandre med fingertuppene før de gres ut. Før utstilling skal den hvite pelsen vaskes og hele hunden fønes og børstes opp. Pelsen kan klippes halvt eller helt ned, når hunden ikke skal stilles på utstilling. Har du klippet pelsen helt ned bruker den omtrent ett år på å vokse ut i full lengde igjen.
Klørne bør klippes eller sjekkes hver fjortende dag. Det er viktig for benstillingen. Pelsen kan klippes rundt «bakdøren». Pelsen mellom potene må klippes bort så ikke sne og is og smuss gir sår hud mellom tredeputene. Tannstein fjernes etter behov og ørene renses jevnlig for tilstoppende voks og hår

Begynn med pelsstell, kloklipping, tannsteinsjekk og ørerens med en gang du får valpen i hus! En hund som er vant til å bli stelt med blir tillitsfull og grei å ha med å gjøre både for deg og eventuelle dyrleger (eller dommere på utstilling).

Hverdagslydighet
Start med kontakttrening og sosialisering. Det er du som hundeeier som er ansvarlig for at andre kommer til å like hunden din. En veloppdragen hund blir møtt med aksept og glede og får et lykkeligere liv enn en hund det stadig skjennes på. Selv om rasen utvikler seg sent er Old English Sheepdoghunden meget lærenem helt fra den er valp. Kjærlighet, tålmodighet og glede gjør valpen lærevillig

Det er viktig å begynne med sosialisering på mennesker, dyr, støy, trafikk og omgivelser allerede når valpen er liten. Valpen aksepterer verden akkurat slik den er. En overbeskyttet valp kan bli nervøs for det ukjente som voksen og da kan det være for sent og rette på det. Sosialisering er like viktig for valpens mentale velferd som vaksinering er for dens fysiske helse. Når en Old English Sheepdog opplever kontakt- og lydighetstrening som morsomt er det bare eierens fantasi og utholdenhet som setter grenser for hva denne hunden kan lære.

Skal hunden brukes til gjeting bør den helst trenes til det fra den er valp. Full lydighet er en forutsetning og hunden bør kunne kommandoene: «gå», «stopp», «høyre» og «venstre». Valpen må selvfølgelig sosialiseres godt på dyrene den skal gjete og deres omgivelser. Old English Sheepdog er meget selvstendig fra naturens side og er kjent for å gjete buskapen på egen hånd uten kommandoer hele tiden.

Helse og arvelige sykdommer
Gjennomsnittelig levealder for Old English Sheepdog er 10 år. Rasen regnes for å være meget sund med få arvelige sykdommer; HD (hoftedysplasi) forekommer i mindre grad på rasen i Norge i de senere årene sammenlignet med tidligere. Katarakt (grå stær) har forekommet på rasen i Norge tidligere. PRA (progressivretinal atrofi) medfører at hunden blir blind, sykdommen er lite utbredt her i landet, men kan forekomme. Det samme gjelder Entropion (innrullede øyelokksrender). Arvelig døvhet opptrer sporadisk, en sjelden gang innimellom på rasen, i hele Europa. Hunder kan bli syke akkurat som vi mennesker. Fornuftig fôring og mye mosjon forebygger sykdom og gir oss alle god helse.

«Shaggy dogs»
«Shaggy dogs» er en felles betegnelse på flere hunderaser som alle er langhåret, strihåret og lodne. Pelsen på en Old English Sheepdog er meget typisk for begrepet «shaggy». De fleste «shaggy dogs»-rasene er brukshunder, gjeterhunder, drivhunder og vakthunder. Den tykke pelsen med kraftig underull gjør hundene uovervinnelige ovenfor rovdyr og vind og uvær. Typisk for hundene er også at de er ganske fryktløse og villige til å vokte flokken og at de har et sterkt «hold flokken sammen» instinkt. Mange har nok opplevd at hvis én i familien tar seg den friheten å løpe av gårde på egenhånd henter oesen han eller hun raskt inn igjen til resten av turgjengen. En «shaggy dog» er en meget hengiven hund, den ønsker å glede og behage sin eier: Hengivent bruker Old English Sheepdoghunden hele sitt liv til å passe på sin hundeeie

Kilder:
Olesen, Ivan; Old English Sheepdog
Smith, Christina; The Complete Old English Sheepdog
MacDonald Brearley, Joan; The Old English Sheepdog
Kristensen, Solveig Wang; Den Norske Hundeboka – Om Old English Sheepdog
Teknologisk forlag; Store Hundeleksikon
Bengtson, Sverdrup og Wintzell; All Verdens Hunder
Hallgren, Anders; Lykkelige lydige hunder, Problemhunder
Nordenstam, Geir R.; Full kontroll
Järverud & Järverud; Din hund som valp og unghund
Pryor, Karen; Positiv forsterkning «Don’t shoot the dog»
Lundqvist, Torleif; Med deg og hunden ut av mørket
Anderson, Diana;
2 artikler i HSP: i nr.8/1973 og i nr 10/1980 Om Old English Sheepdog
NOESKs; Håndbok, 3 utg. fra 1996.
NKKs registre og hefte fra nov. 1995: «Skal du bli hundeeier»